Farringdon is due to become an important interchange station between the two largest transport infrastructure programmes currently under way in London, the Thameslink and Crossrail.

After the completion of Crossrail, Farringdon will be one of the country's busiest stations by number of trains passing through and the only station where passengers can change between Crossrail and Thameslink.

To serve these extra passengers a new building, housing a dedicated ticket hall, has been constructed to the immediate south of the current station, which itself has been upgraded as part of the programme. The original Farringdon station has been refurbished with a new roof canopy covering the north end of all four platforms and a permanent new entrance and concourse facing Turnmill Street.

Transport for London regard public safety and security as key considerations in the provision of their service. To ensure a safe environment for passengers using the new entrance and concourse there was a requirement for blast protection from the roadside elevation on Turnmill Street.

The extensive experience and reputation of our company to deliver high level blast protection solutions ensured Windell’s success at winning this commission.  

The client design brief was to deliver a blast resistant, curved glazed façade to the roadside elevation of this London Station that was both in keeping with the modern station and offered blast protection from terrorist attack.

The solution we designed and manufactured saw the installation of blast resistant aluminium curtain walling to the external envelope of Farringdon Station. The key architectural concept of this project was to have a curved façade that was both functional and aesthetically pleasing.

To accomplish this key concept, Windell engaged in detailed design coordination with both the client and architect to provide a uniform sightline to compliment other features and panelling throughout the building. A number of design elements were included to ensure the building reflected the architect's intent ranging from feature faceted screens to coloured glass and decorative panels and flashings. 

This complex project was completed in a very tight timescale to ensure the main station remained operational, allowing Windell to demonstrate our ability to fast track design and fabricate multifaceted curtain walling systems, to integrate alongside other building fabrics.

During the on-site installation process Windell were once again able to demonstrate that through careful planning and a collaborative approach with other trades the project could be delivered on time and within budget.

One of the key challenges in completing the project was the installation of the glazing system beside the road within a restricted space. In response to the restricted access around the site, innovative techniques were used to install the curtain walling system from roof level in some areas and by over-slinging the building in other areas. Windell have the ability to adapt traditional methods of installation to suit on-site conditions and restrictions.